Onlangs zag ik Angela Duckworth optreden in een TED-talk die je kunt vinden onder het zoekwoord: grit (vastberadenheid). Vele miljoenen kijkers hebben deze populaire talk gezien en in oktober 2017 kwam haar boek in Nederland uit. Ze klinkt zeer aannemelijk als psychologie professor die veel onderzoek op haar thema heeft gedaan.  Wat blijkt: vastberadenheid is de verklarende factor voor de vraag of mensen succesvol zijn. Niet IQ, gezondheid, een leuk gezichtje of talent! Zit ik in het verkeerde vak? Moet ik een cursus “Vastberadenheidscoach” gaan volgen?

Later in deze blog zal ik aangeven dat Angela er volgens mij dik naast zit als het gaat over talent. Maar eerst wil ik laten zien dat zo’n theorie niet zonder gevolgen blijft. De impact ervan is groot. De Volkskrant beschreef onlangs het Grit-evangelie in de Verenigde Staten met de minder aangename kantjes. Grit wordt in de Verenigde Staten gezien als de nieuwe hoop om de achterstandswijken te verbeteren. De grit-theorie wordt (dus) snel populair bij beleidsmakers en schooldirecteuren in het onderwijs en daarom worden schoolprogramma’s aangepast om kinderen grit te leren en ze er zelfs op te beoordelen. Een levenslange struggle ligt voor deze arme kinderen in het verschiet.

In de Volkskrant haalt Duckworth Nietzsche aan die al stelde dat “IQ en talent een gemakkelijk excuus bieden om lui te zijn”. Nietzsche is echter al meer dan 115 jaar dood en wat hij van talent wist was waarschijnlijk nog geen 10% van wat je tegenwoordig op een basiscursus van Gallup leert. Pas als je goed luistert naar haar talk, hoor je goed wat er aan de hand is. Angela ziet talent op de ouderwetse manier, als ‘goed presteren omdat je daar aanleg voor hebt. Dus heb je talent, dan ben je feitelijk klaar’. In de definitie van Stanford University professor Carol Dweck is dat een “statische mindset”. De daaraan superieure ‘groeimindset’ ziet leermogelijkheid niet als aangeboren maar als ontwikkelbaar en daagt je uit om nieuwe dingen te leren. Dan is ‘falen’ iets tijdelijks op weg naar succes. En dat concept komt natuurlijk sterk overeen met het grit-concept van vastberaden doorgaan.

Talent vervangt geen inzet!

Iedereen bij Gallup zou Duckworth in een minuut kunnen uitleggen dat topprestaties weliswaar altijd beginnen met talent maar dat het ruwe talent moet worden voorzien van kennis en ervaring om daadwerkelijk succesvol te kunnen worden. Het verbaasde Duckworth, zegt ze letterlijk in haar Ted Talk, dat talent “helemaal niets of juist omgekeerd evenredig bijdroeg aan het succes van de mensen die ze onderzocht”. Geen wonder: wie talent heeft en denkt dat dit talent op zichzelf wel voldoende moet zijn om succes te hebben, zal tegen de nodige teleurstelling aanlopen. Ook ik geloof totaal niet in talent als vervanger van inzet.

Wat ik wel geloof is dat zonder talent de kans op uitzonderlijke prestaties (en dat is onderscheidend en waardevol in onze economie) nagenoeg nul is. Zelfs 10.000 uur oefenen (de regel van Malcolm Gladwell) zonder talent leidt op zijn hoogst tot middelmatige prestaties (waar je dan bijna 5 jaar onafgebroken keihard aan hebt gewerkt terwijl je dat niet plezierig vindt en waarvan de voortgang tergend langzaam gaat. Wie zou zo zijn of haar leven willen invullen?). Overigens is Gladwell zelf met me eens dat talent wel degelijk een rol speelt. Hij stelt zelf in BusinessInsider: “Practice isn’t a sufficient condition for success. I could play chess for 100 years and I’ll never be a grandmaster. The point is simply the natural ability requires a huge investment of time in order to be made manifest. Unfortunately, sometimes complex ideas get oversimplyfied in translation”.

Prestatiegerichtheid?

De Volkskrant beschrijft de Gritty test waarmee je aan de hand van 10 stellingen je eigen karakter kunt meten op de Gritschaal (“Ik ben een harde werker” of “Ik maak af waar ik aan begin”…). Dat lezend kom ik tot een even simpele als impactvolle conclusie: één van de talenten uit de set van Gallup (Clifton’s StrengthsFinder) komt rechtstreeks en helemaal overeen met het begrip grit. Achiever (prestatiegerichtheid) is een talent van iemand die (kei)hard werkt en en steeds doorzet als het moeilijk wordt. Ik denk dat het heel waarschijnlijk is dat dat Duckworth al die tijd (zonder zich dat uberhaupt te realiseren) dit talent heeft gemeten. Het komt voor in de talenten top 5 bij 32% van alle mensen uit de database van Gallup. En net zoals bij elk talent kun je het productief gebruiken. Maar dan vooral in combinatie met je andere top 5 of 10 talenten en niet als je het als het enige relevante Uber-talent ziet!

Gratis e-book over jouw talenten

Laat je e-mailadres achter en krijg het gratis e-book over al jouw 34 talenten. En regelmatig een nieuwsbrief over Talent als kracht.

Dank je wel. Je e-book komt er aan.

Pin It on Pinterest

Share This