Talenten zijn gaaf, cool, swag, dope, en vet. Op social media lees je steeds vaker over talenten. Waar je zelden over leest, maar wat best relevant is, zijn de valkuilen van je talenten: jouw Triggers. Wat doen die met je? En hoe ga je daar zo goed mogelijk mee om?

DeAnna Murphy van People Acuity bij wie ik dit jaar nog een certificatietraining volgde, legt het als volgt uit: “Twee-derde van je zwaktes komt voort uit jouw talenten”. “Zwaktes en talenten? Wat een rare combinatie”, dacht ik aanvankelijk. Maar eigenlijk is het logisch. Wat mensen sterk maakt is – als je het overdrijft – geen kernkwaliteit meer, maar wordt een valkuil[1]. Simpel gezegd: teveel is nooit goed. Triggers zijn de gedachten die maken dat jouw talenten in hun valkuil lopen en zwaktes worden. Er zijn interne en externe triggers. En voor beiden ben je – als je er goed mee om wilt gaan – zelf verantwoordelijk…

Externe triggers

Deze triggers kennen we allemaal wel. Iemand zegt of doet iets. En dat heeft op jou het effect van een rode lap op een stier. In no time voel je je hart bonzen en fysiek sta je klaar voor een gevecht. Omdat letterlijk ‘vechten’ wat uit de mode is, blijft die strijd bij de meeste mensen beperkt tot: vluchten of bevriezen. Wat is er dan eigenlijk gebeurd? Iemand heeft iets gezegd dat jouw talenten letterlijk ‘aansprak’. Iemand heeft tegen je gezegd dat je iets zou moeten doen, wat je niet deed. Terwijl jouw talenten zelf ook vinden dat je dat wel had moeten doen. Eigenlijk raakt iemand je dan precies op jouw spreekwoordelijke ‘Plexus Solaris’. Je meest kwetsbare plek.

De meest voorkomende vijf talenten (juni 2018) in de database van Gallup en voorbeelden van mogelijke triggers:

Relatievorming #1:

 • Je mag jouw vrienden nooit in de steek laten…
 • Je behoort altijd open en eerlijk zijn…
 • Kun je echt geen tijd vrijmaken voor je beste vriend…?

Verantwoordelijkheidsbesef #2:

 • Als je fouten maakt, moet je daar wel wat van leren…
 • Als je wat belooft moet je dat ook doen…
 • Je laat je eigen collega’s toch niet in de steek…?

Prestatiegerichtheid #3:

 • Je zou echt veel productiever kunnen zijn…
 • Eén tegenslagje en je geeft het alweer op…
 • Ik wil jouw uurplanning even precies controleren…

Leergierigheid #4:

 • Je zou je veel beter op de hoogte moeten houden…
 • Jammer dat je dit jaar nog geen enkele opleiding hebt afgerond…
 • Het lijkt alsof je twijfelt of je deze nieuwe uitdaging wel wilt…

Strategisch #5:

 • Je moet altijd openstaan voor andere opties…
 • Het gaat toch om het resultaat, niet om het precies volgen van jouw plan…?
 • Heb je je wel bedacht wat er zou gebeuren als…?

Kort gezegd: iemand zegt tegen je wat je ‘zou moeten doen’ wat je zelf eigenlijk ook vindt. En dat maakt het nou precies zo vervelend.

Interne triggers

Maar het kan nog erger: wat jouw talenten écht in hun valkuil kan laten vallen is dat je zelf vindt dat je iets zou moeten doen op de manier die jouw talenten voorschrijven. Iemand met Individualisatie als talent op #1 vindt bijvoorbeeld dat je de relevante verschillen tussen mensen moet zien en benutten. Als zo iemand gevraagd wordt mensen te selecteren voor een functie in gesprekken van 3 minuten, gaat dat mogelijk niet goed werken. Dan zegt zo iemand tegen zichzelf: “Je moet de relevante verschillen opmerken. Dat kan ik niet in een ‘speedmeet’ van drie minuten. Wat een stomme opzet van deze toch al lastige personeelsselectie. Ik zou hier niet aan mee moeten doen. Het is een schande, zo onzorgvuldig als dit proces met mensen omgaat. Ik wil hier eigenlijk niet mee geassocieerd worden. Ik wil hier weg. Hoe kom ik hier onderuit”?

Je eigen interne triggers, dat wat je tegen jezelf zegt om jouw talenten sterker aan te zetten, kunnen je een boel problemen bezorgen. Let maar eens op het (voortdurende?) gesprek dat in jouw hoofd plaatsvindt. Let ook maar eens op mensen die proberen jou te manipuleren door je te zeggen wat jij ‘zou moeten doen’. Grote kans dat wat zij zeggen, precies aansluit op wat je zelf ook vindt.

Hoe voorkom je dat je in deze valkuil trapt? Simpelweg: bestudeer jouw (CliftonStrengths) talenten en de bijbehorende overtuigingen goed. Wees je bewust van de Triggers die jou raken. En kalmeer jezelf met de gedachte dat het oordeel van de ander of het oordeel van jezelf, precies klopt met hoe je daar zelf over denkt. Daar boos over worden is dus eigenlijk helemaal niet nodig.

[1] Deze terminologie komt uit het boek van ir. Daniel D. Ofman over Kernkwaliteiten.

Gratis e-book over jouw talenten

Laat je e-mailadres achter en krijg het gratis e-book over al jouw 34 talenten. En regelmatig een nieuwsbrief over Talent als kracht.

Dank je wel. Je e-book komt er aan.

Pin It on Pinterest

Share This