De manager Talentmanagement heeft het goed aangepakt… Een deel van alle medewerkers heeft het StrengthsFinder® assessment van Gallup gedaan. Een gecertificeerde talentcoach heeft met alle deelnemers twee gesprekken gevoerd over hun top 10 talenten. Maar daarna ziet de manager Talentmanagement toch dat veel ‘talenten’ weer overgaan tot de orde van de dag… Is er meer tijd en aandacht van de gecertificeerde talentcoach nodig? Daar ziet de manager tegenop. Wie wil er steeds weer afhankelijk zijn van externen…? Voor deze situatie is een oplossing beschikbaar. De Talentversneller…  Kort gezegd: wij trainen jouw eigen HR-adviseurs, managers en/of coaches. En zij gaan duurzaam, deskundig en enthousiast ondersteuning bieden aan de ‘talenten’ in jouw eigen organisatie. Interesse? Laat het ons snel weten!

Analyse

Wat kan er aan de hand zijn als de StrengthsFinder nog niet écht het verschil maakte dat je ervan had verwacht? Als organisatieadviseur en talentcoach kijk ik (XC) daar met een bredere blik naar. Ik kijk en luister regelmatig bij onze klanten en klanten van collega’s. En wat hoor ik dan? Een korte analyse van de vier mogelijke hoofdoorzaken van stagnatie…

1.   Gebrek aan ondersteuning

Waarschijnlijk is er in de ogen van de getalenteerde medewerker (bijna) niemand die ooit naar je talenten vraagt. Bijna niemand kent die talenten. Niemand ook die jouw vorderingen kan inschatten. De manager kijkt vaak nog vooral naar wat je niet zo goed doet. HR houdt zich vaak vast aan competenties en verplichte trainingen om well rounded te worden. De carrièrestructuur blijft ongewijzigd. Misschien is het echte spel wel: “Up or out”. Kortom: wie houdt jou accountable voor wat je eruit haalt? Wie stimuleert je om dit pad volledig te gaan? Niemand in veel gevallen. En opeens ligt het sterke puntenrapport van Gallup in die lade. Been there, did that…

2.   Waan van de dag…

Tussen het invullen van de test en het eerste gesprek daarover stapelt het werk zich gewoon op. Er is altijd wel enige stress verbonden aan het dagelijkse werk. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat ben je in de weer met kinderen, werk, het huishouden, TV en sport… Je bent blij als je na een werkdag alles klaar hebt gekregen. En wie heeft dan ook nog alle tijd voor zijn of haar talenten? Die rapporten en talent teksten lezen moet concurreren met andere zaken zoals een collega die gezellig komt kletsen. De mail wegwerken. Of de iPhone die voortdurend je aandacht trekt. Of Wordfeud. En trouwens: het management verzint straks ongetwijfeld weer een volgende hype… Agile? Logaritmes? Big Data?

“We zorgen ervoor dat er een deskundige en enthousiaste ondersteuning in de organisatie ontstaat die blijvend stimuleert”.

3.    Geen of onvoldoende koppeling aan doelen

Wie geen nieuwe (hoge) doelen stelt en lekker in de comfortzone van zijn of haar leven zit, is nagenoeg kansloos om écht wat uit de StrengthsFinder te halen. Pas als zowel de organisatie als de medewerker doelen hebben gesteld, zal talentontwikkeling een werkelijke bijdrage kunnen leveren. Het is in veel organisaties volledig geaccepteerd dat je persoonlijkheidstests doet, doorleest en in een lade opslaat en weer verder gaat met je leven. De meeste tests bieden ook niet meer dan: Zo ben je! En daar kun je dus ook niet veel mee. In plaats van bij de StrengthsFinder: Zo (geweldig) kun jij zijn als je jouw talenten echt inzet…. Waar dus wel een duidelijk ontwikkelperspectief in zit. Maar ook veel van de Gallup rapporten verdwijnen na verloop van tijd in een lade. Helaas! Gallup noemt de derde fase van talentontwikkeling niet voor niets: “AIM IT”. Richt het ergens op…

4.    Onvoldoende inzet

Veel afdelingen talentontwikkeling houden zich vooral met Recruitment en met Trainees bezig. Om budgettaire redenen doen veel organisaties wel de StrengthsFinder maar pakken de eigen coaches de talentcoaching op. Of leidinggevenden. Zonder gerichte training… Dat leidt dan tot gesprekken die al gauw weer gaan over wat er ontbreekt aan je competenties. Welke training nu nodig is. Of over nieuwe KPI’s die de leidinggevende op jouw bord neerlegt.

De oplossing: de Talentversneller is een goed getrainde HR(D)-adviseur, een coach of een peoplemanager die graag wil helpen om de talenten van medewerkers te helpen ontwikkelen. Omdat het een fantastische strategie is. Een strategie die helemaal past in deze tijd waarin betrokkenheid bij het bedrijf van levensbelang wordt. De arbeidsmarkt wordt krap voor écht talent dus hou je ze graag binnen. Maar het is ook een strategie die het nodig heeft dat er duurzame ondersteuning en stimulatie plaatsvindt.

 

 

Gratis e-book over jouw talenten

Laat je e-mailadres achter en krijg het gratis e-book over al jouw 34 talenten. En regelmatig een nieuwsbrief over Talent als kracht.

Dank je wel. Je e-book komt er aan.

Pin It on Pinterest

Share This