Zelf heb ik er de nodige decennia aan gewerkt en inmiddels heb ik het concept Flow aardig onder de knie. Maar zoals de dag niet zonder de nacht kan, en liefde het sterkst contrasteert met haat, zo zijn er ook in mijn leven dagen nodig die buitengewoon stroef verlopen. Misschien juist daardoor blijf ik ernaar streven om mijn Flow te ervaren en ‘in the zone’ te zijn. Deze blog gaat over in een positieve flow komen en blijven. Verwacht er gerust wonderen van: een 50% succesvoller leven ligt volgens mij binnen ieders bereik.

Het concept Flow  is een uitvinding van de psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi. Omdat de mentale toestand van Flow zo dicht aanligt tegen Bevlogenheid interesseert het me al zo lang als ik studeer op dat thema; een jaar of zes. Wie in Wikipedia zoekt naar de betekenis krijgt acht elementen van Flow. Het verband tussen Flow en StrengthsFinder talenten is niet vaak gelegd in de literatuur wat volgens mij een gemiste kans is. Goed gebruik van de StrengthsFinder talenten maakt de kans op leven in Flow veel groter.

Flow heeft gemeen met de Nederlandse definitie van bevlogenheid[1] dat het leidt tot een toestand van absorptie (helemaal door een activiteit in beslag genomen worden) en het wegvallen van het gevoel van (klok)tijd. Het achterste effect van Flow volgens Wikipedia is dat de activiteit intrinsiek belonend is; bijvoorbeeld erg leuk of plezierig. Vraag je maar eens af waar dat plezier vandaan komt. Biologisch lijkt dat sterk op het vrijkomen van de neurotransmitter Serotonine die wordt vrijgemaakt in de hersenen en maakt dat je je goed voelt. Hoewel dat slechts in enkele artikelen staat geloof ik er sterk in dat het inzetten van je talenten tot succes leidt. En dat dit ook tot een verhoging van het percentage van de genoemde neutrotransmitter in de hersenen leidt.

Mijn collega talentcoach Darren Virassammy schreef vorig jaar zijn blog: Four Steps For Creating Flow Using The StrengthsFinder. Hij stelt er een aantal interessante vragen bij die typisch vragen zijn van een talentcoach aan een individu maar ook aan teams:

 • Kun je je ervaringen herinneren waar je in flow bent?
 • Wat deed je toen?
 • Wat waren de voorwaarden die deze ervaring creëerden?
 • Wat kun je bereiken in flow?

Darren vertelt daarna over de ‘Yarakstaat’. Bepaalde roofvogels (Haviken) kunnen tijdens de jacht volledig gefocust zijn op een prooi. Vrij naar Tony Robbins (zeer populaire NLP trainer) heeft de Havik op dat moment geen last van beperkende opvattingen over waartoe hij in staat is. Het ware potentieel van het dier, de snelheid, energie en agressiviteit, komen er dan precies op het juiste moment uit. De prooi is dan kansloos.

4 stappen om flow te creëren

1.) Identificeer de voorwaarden

Het is logisch om eerst te analyseren hoe je zelf ooit, soms of regelmatig in deze staat kwam. Immers: door hetzelfde te doen, kom je – uitgaande van dezelfde omstandigheden – vanzelf weer in die staat van zijn. Voor mijzelf is het op zaterdagochtend vroeg in mijn kamerjas schrijven van deze blogs een conditie om in de staat van Flow te komen. De talenten die ik er persoonlijk mee associeer zijn drie van mijn vier Strategische denktalenten:

 1. Strategisch op #1: helpt me om de weg te zoeken in mijn verhaal. Wat wil ik zeggen? Hoe bewijs is dat? Wat heeft de lezer eraan? Kan ik dit ook weglaten….?
 2. Ideeenvorming op #8: creativiteit om zelf te kunnen bedenken: waar gaat het over? Waar doet me dat aan denken? Wie had hier eerder over geschreven? Dit is interessant, even verder lezen…
 3. Input op #9: alle teksten die ik eerder las en heb samengevat kan ik hier gebruiken om mijn tekst mee te vullen. Bijvoorbeeld de definitie van bevlogenheid…

Voor jou met jouw unieke top 10 zijn dat waarschijnlijk andere talenten.

2.) Ken je eigen talenten en de talenten van anderen.

Darren beschrijft Flow terecht ook vanuit hele verschillende invalshoeken (talenten) die zijn klanten allemaal zouden kunnen hebben:

 • Is het de daad om dingen gedaan te krijgen, en af te strepen van een lijst (Prestatiegerichtheid)?
 • Is het tijd om ideeën te verkennen of uw onverzadigbare dorst naar nieuwe kennis te lessen (Leergierigheid)?
 • Zorgt u ervoor dat u de tijd krijgt om te investeren in echte relaties (Relatiegerichtheid)?
 • Is het getallen in een spreadsheet zetten of complexe problemen oplossen (Analytisch)?

U kunt uw eigen top 5 of top 10 hier invullen en kijken bij welke contributies van uw talenten, het gevoel van Flow boven komt drijven. Zelf kan ik vanuit al mijn top 5 talenten gemakkelijk situaties bedenken die een gevoel van Flow oproepen.

Gallup’s StrengthsFinder is een geweldig instrument om talent te identificeren. Gallup wijst erop dat één van de tekenen dat je jouw talent effectief gebruikt, te maken heeft met in een Flow toestand komen. En mocht de taak die voor je ligt juist niet aansluiten op waar je van nature talent in hebt, dan is het belangrijk dat je in je team weet wie deze talenten wel heeft. Door bij elkaar op ieders sterke punten een beroep te doen, versterk je de mate van flow binnen een team drastisch.

3.) Richt je talent op een doel

Iedereen heeft 34 talenten in een bepaalde volgorde. De top 10 van ieders talenten geven goed weer hoe jij het beste (krachtig, gemakkelijk) succes creëert. Maar dat merk je pas als je de talenten inzet. Als je de strategie van ieders talent inzet, en de contributie van het talen daadwerkelijk levert. Soms is het daarvoor eerst nodig om de behoeften van het talent te vervullen. Door jouw talenten te richten op een doel wordt aan de belangrijkste voorwaarden voor Flow voldaan. Ken je je eigen recept, dan heb je daar de rest van je leven plezier van.

4.) Talent blijven kalibreren

Als je jouw talent richt op een doel, zul je na verloop van tijd vanzelf in de gelukzalige toestand van Flow terecht komen. Denk niet: dit is het dan… In het echte leven kom je bijvoorbeeld ook nieuwe situaties en andere mensen met hun eigen talenten tegen. Die andere mensen kunnen je geweldig stimuleren  maar ook enorm uit je Flow halen. Hoewel talenten inhoudelijk niet (direct) tegengesteld kunnen zijn aan elkaar, voelt dat soms wel zo. Sommige mensen die hun talenten laten zien triggeren iets waardoor ze je irriteren. Het zoeken naar de positieve waarde van het talent van de ander kan dan helpen om het negatieve gevoelsmatige effect volledig te neutraliseren. Wat de ander zegt is dan ook vanuit de beste intenties gezegd en wellicht bruikbaar en nuttig en aanvullend op jouw eigen talenten die op dat moment aan staan.

Een concreet voorbeeld: je bent met je team hardop aan het nadenken over de oplossing voor een probleem en neemt de tijd om samen te analyseren en één van je collega’s roept om de twee minuten: “Genoeg gepraat, nu weten we het wel mensen… Laten we het aanpakken”. Op dat moment storen veel meedenkers zich waarschijnlijk aan het talent Actiegerichtheid dat wat te hard aanstaat.  Maar als we over drie uur nog steeds staan te discussiëren is dat talent waarschijnlijk reuze handig om over te gaan tot besluitvorming en actie.

Ga er vanuit dat Talenten je in een Flow kunnen brengen. Zeker als je de bovenstaande vier punten (identificeer voorwaarden, ken, richt en kalibreer je talenten) bewust leert toepassen in je leven. Mijn persoonlijke ervaring is dat ik er nog dagelijks in leer en grote stappen vooruit maak.

[1] Een positief affectief-cognitieve toestand van opperste voldoening die gekenmerkt wordt door vitaliteit, toewijding en absorptie (Chaufeli et al 2006).

 

 

Gratis e-book over jouw talenten

Laat je e-mailadres achter en krijg het gratis e-book over al jouw 34 talenten. En regelmatig een nieuwsbrief over Talent als kracht.

Dank je wel. Je e-book komt er aan.

Pin It on Pinterest

Share This