Als Talentcoach in opleiding kreeg ik te horen dat ik van alle talenten moest leren houden. Ook van mijn laagste ‘Bottom-5’. Anders kon ik mijn klanten later niet goed uitleggen wat er zo geweldig is aan zijn of haar talenten. En dát is de belangrijkste boodschap van deze coaching… Inmiddels heb ik mijn 5 laagste talenten bekeken en moet constateren dat mijn collega’s Dovile Corrigan en Mariella Serra die ik hier naar vroeg, gelijk hebben.

De laagste talenten zijn talenten waar je een zekere weerstand tegen hebt. Talenten die je – als je het bijbehorende gedrag of alleen al de houding van die talenten opmerkt – heel veel energie kosten. Je kunt het ook jouw allergieën noemen. Dat waar je instant rode pukkeltjes van krijgt als je ze opmerkt. Het leren integreren van de waarde van ook die talenten, duurde bij mij het langst. Maar je hebt daar wel veel aan.

Negatieve mensen

Zo worden sommige mensen – ondanks hun positieve intenties – steevast “negatieve mensen” genoemd. Omdat ze al snel “ja maar” zeggen en bij veranderingen altijd bij de laatste groep horen die mee gaat. Mensen met de hakken letterlijk in het tapijt. Diezelfde mensen, zeg ik dan, zijn de mensen die in een managementteam de rol op kunnen pakken dat ze erop staan dat er eerst goed onderzoek wordt verricht. En dat er een nachtje wordt geslapen over het plan. Of nog een keer goed wordt onderzocht of het idee echt zo geweldig is, of dat eigenlijk vooral de presentatie heel overtuigend was. Deze mensen zijn de vleesgeworden beste therapie tegen groupthink. Maar dat maakt ze nog niet gemakkelijk voor mensen met een hoge Actiegerichtheid, Ideeënvorming, Positivisme of Toekomstgerichtheid.

Wat heb je concreet aan jouw bottom 5?

Als je ooit bij een nieuwe organisatie wilt gaan werken, zorg dan dat je jouw bottom 5 paraat hebt. Vraag goed door op de cultuur van de organisatie of afdeling waar je gaat werken. Als in de bedrijfscultuur elementen zitten die overeenkomen met jouw bottom top 5, vraag je dan nog een keer goed af of je daar echt gelukkig gaat worden.

Mijn docent bij Gallup die me in 2014 in een intensieve training alle talenten leerde, besprak het thema laagste talenten als zodanig. Hij noemde deze talenten “niet relevant”. Dat zei hij waarschijnlijk omdat in the early days van talenten de klanten die hun rapport voor hun neus kregen als eersten keken naar die laagste talenten. Want die moesten immers toch worden verbeterd? Het zogenaamde weakness fixing was toen nog dé logische weg. Nog lang werd onderzocht of je jouw laagste talenten (feitelijk: je non-talenten) kunt ontwikkelen. En jawel, dat bleek ook te kunnen. Zo kon iemand zijn nummer 30 naar 25 brengen of zelfs nog wat hoger. Maar dat kostte heel veel moeite en leidde tot een ondergemiddelde of op zijn hoogste gemiddelde prestatie. In de meeste gevallen kan iemand daar niet het verschil mee maken. En na een paar maanden waren ze weer terug op hun plaats. Zonder onderhoud, vallen deze opgewerkte talenten dus weer uit.

Jouw laagste 5 talenten informeren je over de talenten die jij lastig vindt om mee om te gaan. Door daar met een boog omheen te lopen, bespaar je jezelf veel energie. Mooier is misschien nog om deze talenten als je spirituele meesters te zien. Je kunt ongetwijfeld veel van deze talenten leren maar op de vroege maandagmorgen is dat misschien wat teveel gevraagd..;))

 

Gratis e-book over jouw talenten

Laat je e-mailadres achter en krijg het gratis e-book over al jouw 34 talenten. En regelmatig een nieuwsbrief over Talent als kracht.

Dank je wel. Je e-book komt er aan.

Pin It on Pinterest

Share This