Zelfmarketing is essentieel voor iedere ZZP-er en voor alle mensen die op zoek zijn naar een volgende baan of opdracht. Door te voldoen aan de eisen, kwalificeer je je mogelijk voor een kennismakingsgesprek. Maar je bent vast niet de enige. Weet jij de beslisser in het hart te raken als je de vraag krijgt: Waarom zouden wij voor jou moeten kiezen? Veel professionals vinden die vraag lastig te beantwoorden. Omdat ze zich ook niet bewust zijn van hun specifieke talenten. Talentalskracht wil jou inspireren met deze serie blogs over talenten en wat je daarmee kunt.

Hoe onderscheidt iemand zich met het talent: WOO (Winning Others Over).  

Heb ik dat talent?

Als je het zeker wilt weten, informeer dan vandaag nog naar onze nieuwe dienst: Persoonlijke Power Pitch. De kans dat je dit talent hebt is overigens gemiddeld groot. In de database van Gallup staat het op 13%. Het is een talent gericht op invloed.

WOO (Winning others over) is het primaire proces van politici, marktkooplui en straat-enquêteurs. Snel een positieve indruk maken op anderen en veel nieuwe mensen leren kennen, is voor hun werk van levensbelang. De moed waarmee deze mensen op andere onbekende mensen afstappen, zo nodig heel veel te gelijk, vind ik zelf altijd weer imposant. Schermafdruk 2016-09-03 10.41.26Daar waar 13% van alle mensen dit talent in de top 5 hebben staan, heeft 87% het daar niet. Voor mensen met WOO is het onvoorstelbaar dat je niet op een nieuw (vers) medemens zou afstappen. Omgekeerd is het voor sommigen van die 87% juist heel fijn om dit niet te hoeven doen.  Sjoerd Bosma, de volksdansleraar van mijn jeugd, had het altijd over: “Muurbloempjes”. Dat waren de kinderen die “nooit zullen dansen op het feest”. Hij spoorde op die manier de verlegen jongens aan om meer hun best te doen bij het leren dansen van de Troika. Als je wat verlegen uitgevallen was, kon je toch nog altijd dansen als je je best deed…

Waar moet ik voor oppassen?

WOO vindt het niet alleen leuk om zichzelf voor te stellen aan nieuwe mensen, maar ook om mensen aan elkaar voor te stellen. De Muurbloempjes en andere meer introverte mensen die zich juist graag in de periferie van het feest ophouden, staan daar niet voor niets. Niet iedereen wil voorgesteld worden aan anderen door een initiatiefrijke WOO. Of misschien soms stiekem toch? Omdat velen wat onzeker worden van de sociale energie van de WOO is het voor de WOO van belang om oprecht te zijn in dit gedrag. Het wordt – volkomen ten onrechte – nog wel eens als onecht of oppervlakkig beleefd. Dit vooral door degenen die door de WOO weer met hun eigen verlegenheid worden geconfronteerd.

Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent is…?

De eerste indruk telt. Dat is een waarheid als een koe. Na die eerste 20 seconden van bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek weten beide partijen al of ze verder willen. De rest van zo’n gesprek is een rituele dans en geeft soms een herkansing. De WOO heeft geen moeite met die eerste 30 seconden en daarmee is dit talent letterlijk goud waard. Zeker de WOO die zijn talent gebruikt om nieuwkomers ergens bij te betrekken, kunnen enorm veel waarde toevoegen voor hun organisatie. Dat geldt ook algemener: de WOO die leert om zijn eigen missie, zijn organisatie of gemeenschap te dienen door veel nieuwe relaties aan te gaan, ontwikkelt het talent tot iets constructiefs.

Vind je dit interessant…?

Wil je al jouw talenten leren kennen en ‘verkopen’? Schrijf je dan hier in voor mijn blog. Je krijgt dan direct een korte beschrijving van alle talenten toegestuurd en abonneert je ook op de reeks: Heb jij dit talent?

Ik heb ook een speciaal meer persoonlijk aanbod voor jou….

 

Ken je iemand met dit talent en wil je hem of haar hierop wijzen of misschien zelfs complimenteren? Mail deze blog dan aan hem of haar door Ken je iemand met dit talent en wil je hem of haar hierop wijzen of misschien zelfs complimenteren? Mail deze blog dan aan hem of haar door

 

Gratis e-book over jouw talenten

Laat je e-mailadres achter en krijg het gratis e-book over al jouw 34 talenten. En regelmatig een nieuwsbrief over Talent als kracht.

Dank je wel. Je e-book komt er aan.

Pin It on Pinterest

Share This