Zelfmarketing is essentieel voor iedere ZZP-er en voor alle mensen die op zoek zijn naar een volgende baan of opdracht. Door te voldoen aan de eisen, kwalificeer je je mogelijk voor een kennismakingsgesprek. Maar je bent vast niet de enige. Weet jij de beslisser in het hart te raken als je de vraag krijgt: Waarom zouden wij voor jou moeten kiezen? Veel professionals vinden die vraag lastig te beantwoorden. Omdat ze zich ook niet bewust zijn van hun specifieke talenten. Talentalskracht wil jou inspireren met deze serie blogs over talenten en wat je daarmee kunt.

Hoe onderscheidt iemand zich met het talent: Intellection/Intellect 

Als je het zeker wilt weten, informeer dan vandaag nog naar onze nieuwe dienst: Persoonlijke Power Pitch. De kans dat je dit specifieke talent in jouw top 5 hebt is relatief klein. Ongeveer één op de acht mensen (12%) heeft het. Het is een talent dat valt in de categorie van de Strategische Denktalenten en in mijn top 10 komt dit talent niet voor. Het staat bij mij op 12. In onze folder staat bij Intellect: “Kenmerkend is de intellectuele activiteit. Introspectief. Houdt van (intellectuele) discussies”. Het zustertalent Input gaat over het verzamelen van kennis. Bij broer Learner gaat het over het voortdurend opzoeken van een nieuw leerproces. Maar bij Intellection gaat het om de diepte van denken. Van ijskoud conceptueel tot kilometers diep in de kern van de inhoud en naar pure wijsheid, opgedaan door geconcentreerde aandacht of juist het langdurig ontbreken van bewuste gedachten. De formule E = MC² werd in die verre diepte door Albert Einstein bedacht.

Een paar aanwijzingen dat jij dit talent hebt:

  • Je hebt er echt moeite mee als mensen zonder goed nadenken zo maar wat doen… ;
  • Je hebt dagelijks of in elk geval wekelijks tijd nodig om in je eentje diep na te denken (introspectie) of juist niet zo na te denken (te mediteren);
  • Grappig aan dit talent is dat iemand met een dominante Intellection vaak weinig op heeft met de actie. Denken is voor hen hetzelfde als doen. Als ze het bedacht hebben, is het ook al gebeurd in hun ogen.

Het is natuurlijk niet gezegd dat mensen met Intellection ook altijd de mensen zijn met de hoogste IQ’s maar als ze die hoge IQ erbij hebben, dan is dat wel een hele krachtige combinatie. Dit zijn belezen mensen. De kans is groot dat ze studeerden. Dit zijn mensen voor wie “weten” heel belangrijk is. En niet alleen het weten van feiten (kennis) maar ook het begrijpen en doorzien. De theoretische kant is wat hen interesseert. Dit zijn in principe wetenschappers en academici.

Waar moet je voor uitkijken met dit talent? 

Intellection kan zich onderscheiden van anderen en heeft die neiging ook wel een beetje. Door zich te isoleren van hun gezelschap bijvoorbeeld. Ze lezen veel liever een goed boek dan dat ze in slecht (niet interessant) gezelschap zitten te converseren over niks bijzonders. Zien ze echter de kans onder gelijkgestemden te komen en gesprekken te voeren op een goed niveau, dan zijn ze vaak uitzonderlijk goed in staat om je mee te nemen in hun diepe gedachten. Neem als voorbeeld professor Robbert Dijkgraaf, de voormalige president van de Koninklijke Academie van Wetenschappen (KNAW) die in de ‘Wereld Draait Door University’ diverse thema’s (Astrologie en de Microkosmos) op een geweldige heldere wijze verwoordde. In die thema’s zie je dus ook prachtig die enorme intellectuele spankracht van het allergrootste naar het allerkleinste.

Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent is…?

In de ruwe versie van het talent houdt de behoefte aan introspectie nogal eens in dat er verder weinig interactie plaatsvindt. Wij mensen zijn in principe sociale dieren en het langdurig niet interacteren met andere mensen is niet echt goed voor ons. In de meer volwassen vorm is die introspectie vooral een voorbereiding voor de sociale interactie voor een goed en diep gesprek. De behoefte aan introspectie is wat veel jonge ouders in deze tijd echt negeren. Juist met een druk gezin en een baan is het vinden van tijd voor jezelf echt heel belangrijk. Je kunt niet goed zonder die tijd en mijn advies is dagelijks tijd te nemen. En om de kwaliteit van die tijd snel te verhogen door bijvoorbeeld mantrameditatie te leren. Zo kun je in een paar minuten per dag toch even helemaal “terugkomen bij jezelf”, zoals mijn vrouw Natascha (meditatieleraar bij Enjoy Meditation) dat noemt. Een aanrader!

Vind je dit talent interessant…? Wil je al jouw talenten leren kennen en ‘verkopen’? Schrijf je dan hier in voor mijn blog. Je krijgt dan direct een korte beschrijving van alle talenten toegestuurd en abonneert je ook op de reeks: Heb jij dit talent?

Ik heb ook een speciaal meer persoonlijk aanbod voor jou….

[email_link

Gratis e-book over jouw talenten

Laat je e-mailadres achter en krijg het gratis e-book over al jouw 34 talenten. En regelmatig een nieuwsbrief over Talent als kracht.

Dank je wel. Je e-book komt er aan.

Pin It on Pinterest

Share This