Zelfmarketing is essentieel voor iedere ZZP-er en voor alle mensen die op zoek zijn naar een volgende baan of opdracht. Door te voldoen aan de eisen, kwalificeer je je mogelijk voor een kennismakingsgesprek. Maar je bent vast niet de enige. Weet jij de beslisser in het hart te raken als je de vraag krijgt: Waarom zouden wij voor jou moeten kiezen? Veel professionals vinden die vraag lastig te beantwoorden. Omdat ze zich ook niet bewust zijn van hun specifieke talenten. Talentalskracht wil jou inspireren met deze serie blogs over talenten en wat je daarmee kunt.

Hoe onderscheidt iemand zich met het talent: Input

Als je het zeker wilt weten, informeer dan vandaag nog naar onze nieuwe dienst: Persoonlijke Power Pitch. De kans dat je dit specifieke talent in jouw top 5 hebt is groot. Een op de vijf mensen (20%) heeft het. Het is een talent dat valt in de categorie van Strategische Denktalenten en voor mij is het mijn nummer 9. In mijn folder staat bij dit talent: “Hongert naar kennis. Verzamelt en slaat allerlei soorten van informatie (vormen) op”. Input is een fantastisch talent om in te zetten naast bijvoorbeeld Learner (Leergierigheid). Op basis van mijn ervaring denk ik dat deze beide talenten veel in combinatie voorkomen. Daarbij is Learner het leerproces en Input staat voor de inhoud. Voor de één zijn dat postzegels, voor de ander foto’s van het primitieve leven van een stam op een eilandje in Indonesië en weer voor een ander managementmodellen of een Excel met daarop alle muziek en teksten van J.S. Bach.

Een paar aanwijzingen dat jij dit talent hebt:

  • Je verzamelt iets. Het heeft vaak met praktische informatie te maken en daar zijn vele vormen van. Waarschijnlijk verzamel je informatie met het idee dat je er iemand ooit nog wel eens mee van dienst kunt zijn. Delen is voor jou een tweede natuur.
  • Je hebt een geweldig geheugen voor feiten die je echt interesseren;
  • Je houdt ervan jouw vakantie te benutten om veel meer (en diep) te weten te komen over waar je bent. Je bent nieuwsgierig en stelt goede vragen.

 

Foto: Lawrence Larry Page (1973), is een van de oprichters van Google Inc. Ik zie hem als de Koning van alle informatieverzamelaars. Hij verzamelt naast informatie ook geld en behoort inmiddels tot de 50 rijkste mensen ter wereld. Een typisch voorbeeld van hoe talenten mensen zeer succesvol kunnen maken.

Waar moet je voor oppassen met dit talent?

In een heel ver doorgeslagen vorm van Input, als het talent is omgeslagen in een valkuil, gaat het op hoarding lijken. Dat woon je letterlijk onder en tussen de stapels van wat je verzamelt. Maar dat zijn extreme uitzonderingen. De meeste mensen met Input ken ik als vriendelijk en behulpzaam, graag bereid je te helpen met het vinden van de informatie die je zoekt. Soms zelfs als je zelf nog niet beseft dat je iets zoekt. Academici kunnen het talent Input goed waarderen. Het is een snel denktalent. Die snelheid wordt anderzijds wel weer beperkt door alle tijd die je op internet of elders doorbrengt in je zoektocht naar bruikbare informatie en tools.

Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent is…?

Wie Input als dominant talent heeft kan de indruk wekken weinig Focus in zijn leven te hebben. Enorme hoeveelheden vrije tijd maar ook werktijd worden besteed aan het zoeken naar steeds meer informatie. Het vinden van die informatie levert waarschijnlijk een klein beetje Dopamine op in de hersenen; het geeft een fijn gevoel. Maar wat is nu de waarde ervan? Zelf ken ik de neiging om veel informatie die te maken heeft met echte talenten, ’employee engagement’ en leiderschap te verzamelen. Hele dikke mappen vol heb ik. Het aantreffen van die informatie op vooral Twitter en Linkedin is voor mij een feest. Ik moet het dan ook veiligstellen door de link op te slaan en later door het artikel te printen.

Meer nu heel eerlijk… Ik heb periodes gehad dat ik alle belangrijke informatie uit die artikelen in een Excel opnam. Maar die werd zo vol… Als mijn eerste nieuwsgierigheid tegenwoordig is bevredigd door het vluchtig doorlezen, stop ik het vaak weg in een map. Wanneer komt er een mooi boek van? Wanneer volgt die verdiepende analyse? Aan den lijve voel ik dat mijn Input nog kan groeien qua effectiviteit. Misschien moet ik binnenkort mijn Learner talent aanzetten en de stap nemen om iemand in dienst te nemen die mij hierbij kan helpen…

Vind je dit talent interessant…? Wil je al jouw talenten leren kennen en ‘verkopen’? Schrijf je dan hier in voor mijn blog. Je krijgt dan direct een korte beschrijving van alle talenten toegestuurd en abonneert je ook op de reeks: Heb jij dit talent?

Ik heb ook een speciaal meer persoonlijk aanbod voor jou….

[email_link

Gratis e-book over jouw talenten

Laat je e-mailadres achter en krijg het gratis e-book over al jouw 34 talenten. En regelmatig een nieuwsbrief over Talent als kracht.

Dank je wel. Je e-book komt er aan.

Pin It on Pinterest

Share This