Zelfmarketing is essentieel voor iedere ZZP-er en voor alle mensen die op zoek zijn naar een volgende baan of opdracht. Door te voldoen aan de eisen, kwalificeer je je mogelijk voor een kennismakingsgesprek. Maar je bent vast niet de enige. Weet jij de beslisser in het hart te raken als je de vraag krijgt: Waarom zouden wij voor jou moeten kiezen? Veel professionals vinden die vraag lastig te beantwoorden. Omdat ze zich ook niet bewust zijn van hun specifieke talenten. Talentalskracht wil jou inspireren met deze serie blogs over talenten en wat je daarmee kunt.

Hoe onderscheidt iemand zich met het talent: Individualization / Individualisering?

Als je het zeker wilt weten, informeer dan vandaag nog naar onze nieuwe dienst: Persoonlijke Power Pitch. De kans dat je dit talent hebt is overigens best groot. In de database van Gallup staat het op 13%. Helaas staat het buiten mijn top 10. Het is een talent dat bedoeld is om goede relaties te leggen en te onderhouden. Iemand met dit talent ziet wat er goed is aan collega’s wat handig is als je moet beslissen wie, welke functie of rol krijgt in een team of afdeling. Een management talent dat je natuurlijk ook ver buiten de werkomgeving kunt inzetten.

Een paar aanwijzingen dat jij dit talent hebt:

  • Jij ziet de unieke talenten van mensen en ook wie optimaal met elkaar kunnen samenwerken;
  • Het idee dat er maar één goede manier is om mensen te managen staat heel ver van jou af. Mensen zijn uniek;
  • Iemand met het executieve talent Arranger begint met de te klaren klus en zoekt daar geschikte mensen voor. Maar met Individualization begin je liever andersom. Wat kun jij voor ons betekenen?

Bij een grote klant van mij lopen veel managers rond en jawel hoor: velen van hen hebben dit talent in hun top 5. Veel meer dan het gemiddeld volgens de database van Gallup moet zijn (13%).

“Al op jonge leeftijd vertelden ze je: het is een deugd om alles-een-beetje te kunnen. Ze hadden net zo goed kunnen zeggen: word zo saai als je maar kunt…”

 

donald-o-clifton

Dr. Donald ‘O Clifton, 1924-2003 (bedenker van de Clifton’s StrengthsFinder®; hier op de foto).

Waar moet ik voor oppassen?

Het zogenaamde barrier label (hoe je iemand herkent die het talent overdrijft) voor dit talent is dat je de behoeften van de groep opoffert voor die van het individu. Als manager heb ik zo’n situatie vaker meegemaakt. Dat ik een medewerker in het team had die enerzijds geweldige creatieve prestaties neerlegde, maar ook prima-donna gedrag vertoonde waar het team zich nogal aan ergerde. Hoe ‘anders’ mag een teamlid zijn? Ik vond dat lastige kwesties. Van de manager met Individualization mag iedereen zichzelf zijn en moet iedereen zich voldoende aanpassen om te kunnen samenwerken. Hersey en Blanchard noemden die vorm van management “situationeel”: dus kijkend naar de vraag: wat kan en wat wil iemand?

Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent is…?

De beginnende manager met Individualization in zijn of haar top 5, ziet de talenten van de medewerker door observatie, door een gesprek of via een interview. Die focus op wat iemand uniek maakt, levert op dat de manager veel oog heeft voor die ene medewerker en zijn capaciteiten maar misschien daardoor minder voor het gehele team. De ‘volwassen’ manager ziet hoe iemand, juist binnen dat team zijn eigen rol kan pakken en daardoor onschatbare waarde kan creëren voor het geheel.

Vind je dit interessant…?

Wil je al jouw talenten leren kennen en ‘verkopen’? Schrijf je dan hier in voor mijn blog. Je krijgt dan direct een korte beschrijving van alle talenten toegestuurd en abonneert je ook op de reeks: Heb jij dit talent?

Ik heb ook een speciaal meer persoonlijk aanbod voor jou….

Ken je iemand met dit talent en wil je hem of haar hierop wijzen of misschien zelfs complimenteren? Mail deze blog dan aan hem of haar door Ken je iemand met dit talent en wil je hem of haar hierop wijzen of misschien zelfs complimenteren? Mail deze blog dan aan hem of haar door

Gratis e-book over jouw talenten

Laat je e-mailadres achter en krijg het gratis e-book over al jouw 34 talenten. En regelmatig een nieuwsbrief over Talent als kracht.

Dank je wel. Je e-book komt er aan.

Pin It on Pinterest

Share This