Zelfmarketing is essentieel voor iedere ZZP-er en voor alle mensen die op zoek zijn naar een volgende baan of opdracht. Door te voldoen aan de eisen, kwalificeer je je mogelijk voor een kennismakingsgesprek. Maar je bent vast niet de enige. Weet jij de beslisser in het hart te raken als je de vraag krijgt: Waarom zouden wij voor jou moeten kiezen? Veel professionals vinden die vraag lastig te beantwoorden. Omdat ze zich ook niet bewust zijn van hun specifieke talenten. 236124050Talentalskracht wil jou inspireren met deze serie blogs over talenten en wat je daarmee kunt.

Hoe onderscheidt iemand zich met het talent: Ideation / Ideeënvorming?

Heb ik dat talent?

Als je het zeker wilt weten, informeer dan vandaag nog naar onze nieuwe dienst: Persoonlijke Power Pitch. De kans dat je dit talent hebt is overigens behoorlijk groot. In de database van Gallup was het de nummer 15 van alle 34. Van alle mensen heeft 14% het in de top 5. Voor mij persoonlijk (Xander) is het mijn #7 thema.

Een paar aanwijzingen dat jij dit talent hebt:

  • Ideeën fascineren je. Dat kunnen theorieën, modellen, aanpakken, verbeteringen, nieuwe producten en ook andere vormen zijn;
  • Je vindt het geweldig als je een zeer complex vraagstuk kunt terugbrengen tot een simpele metafoor die iedereen snapt;
  • Elke keer als je weer een nieuw idee in jouw hoofd krijgt, voel je een beetje extra energie.

Ideeënvorming klinkt positief als naam van een talent. Ook het met Ideation verbonden ‘creativiteit’ heeft een hele positieve klank. Mensen met Ideation zijn gefascineerd door ideeën. Ze stellen zich vaak de vraag: What-if? Hoe zou het zijn als…? Vaak proberen ze een onderwerp vanuit een andere (vaak vreemde) invalshoek te bekijken. Dat levert frisse perspectieven op. Het talent Strategic zoekt ook naar ideeën maar dan om een doel op een andere manier te bereiken.

Waar moet ik voor oppassen?

Ideation kan als een vrij onpraktische eigenschap worden gezien. Het kan wat blijven hangen in een fantasiewereldje vol leuke ideeën. Je hebt twee vormen en het is handig van jezelf te weten welke vorm je hebt: de ene vorm is vrij reactief en reageert op dingen die beter zouden kunnen. Dat lijkt dus een beetje op Maximizer dat ook ontevreden is over de status quo. De andere vorm komt minder vaak voor een begint vanuit het niets, een leeg canvas, te denken. Dat is de meest pure vorm van creativiteit. Creativiteit heeft ook nadelen. Doordat je bijvoorbeeld 3 x langer dan nodig  over je administratie doet omdat je elke keer opnieuw een oplossing bedenkt voor het bewaren van bijvoorbeeld facturen… (Hier heb ik echt last van helaas!).

Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent is…?

Ideation zie je volgens mij in de kleuterfase al. Sommige kinderen zijn net iets meer out-of-the-box (letterlijk) dan anderen. Tussen leven in een fantasiewereld en op innovatieve wijze bijdragen aan concrete verbeteringen in de wereld, ligt een enorme ontwikkeling. Hoe meer ruimte je krijgt (of misschien wel neemt) om dit talent te ontwikkelen, hoe verder je kunt komen. Zoals Henry Matisse al zei: “Creativity takes courage”.

Vind je dit interessant…?

Wil je al jouw talenten leren kennen en ‘verkopen’? Schrijf je dan hier in voor mijn blog. Je krijgt dan direct een korte beschrijving van alle talenten toegestuurd en abonneert je ook op de reeks: Heb jij dit talent?

Ik heb ook een speciaal meer persoonlijk aanbod voor jou….

Ken je iemand met dit talent en wil je hem of haar hierop wijzen of misschien zelfs complimenteren? Mail deze blog dan aan hem of haar door Ken je iemand met dit talent en wil je hem of haar hierop wijzen of misschien zelfs complimenteren? Mail deze blog dan aan hem of haar door

 

Gratis e-book over jouw talenten

Laat je e-mailadres achter en krijg het gratis e-book over al jouw 34 talenten. En regelmatig een nieuwsbrief over Talent als kracht.

Dank je wel. Je e-book komt er aan.

Pin It on Pinterest

Share This