Zelfmarketing is essentieel voor iedere ZZP-er en voor alle mensen die op zoek zijn naar een volgende baan of opdracht. Door te voldoen aan de eisen, kwalificeer je je mogelijk voor een kennismakingsgesprek. Maar je bent vast niet de enige. Weet jij de beslisser in het hart te raken als je de vraag krijgt: Waarom zouden wij voor jou moeten kiezen? Veel professionals vinden die vraag lastig te beantwoorden. Omdat ze zich ook niet bewust zijn van hun specifieke talenten. Talentalskracht wil jou inspireren met deze serie blogs over talenten en wat je daarmee kunt.

Hoe onderscheidt iemand zich met het talent: Discipline 

Als je het zeker wilt weten, informeer dan vandaag nog naar onze nieuwe dienst: Persoonlijke Power Pitch. De kans dat je dit specifieke talent in jouw top 5 hebt is klein (6%). Het is een uitvoerend talent dat bedoeld is om zaken voor elkaar te krijgen. In mijn A4 folder staat bij dit talent: “Het houdt van routine en structuur. Het talent creëert een duidelijke orde in zijn wereld”. Voor mij persoonlijk staat het ver van me af. Het is zeker geen top 10 talent van mij. Toch kun je je misschien wel voorstellen dat in een groot aantal beroepen of rollen dit talent een belangrijk voordeel oplevert. Met dit talent vind je het bijvoorbeeld heerlijk om deadlines te hebben en te halen.

Een paar aanwijzingen dat jij dit talent hebt:

  • Je houdt ervan zaken te ordenen in een bepaalde vaststaande precieze orde;unknown
  • Je ziet het als een noodzaak om schaarse productiemiddelen zo efficiënt mogelijk te ordenen en in te zetten. De Arranger houdt van het hier-en-nu flexibel jongleren met productiemiddelen. Discipline vindt dat juist lastig want waarom heb je anders een plan gemaakt…?
  • Discipline ziet het bos niet door de bomen die er voor staan (detail-orientatie);
  • Discipline houdt niet erg van veranderen en als er al iets veranderd moet worden, dan graag aan de hand van een goed plan (Veranderkleur: blauw).

Foto: Frederick Taylor, uitvinden van het ‘Scientific Management’ die bedacht dat voor elke handeling in de fabriek er een beste, meest efficiënte manier was, die gevolgd moest worden.

Waar moet ik voor oppassen?

Het talent Discipline kan wel eens star of rigide overkomen. Het talent speelt wat minder empatisch en/of flexibel in op wat er gebeurt. Onverstoorbaar volgt het zijn eigen plan omdat dat de afspraak was en die afspraak is behoorlijk heilig voor Discipline. Daarbij verspilt dit talent weinig energie of andere resources. Het is heel efficiënt. En voor wie zelf veel invloed- of relatiegerichte talenten heeft, is het heerlijk om samen te werken met iemand met een dominante Discipline die structuur voor je aanbrengt.

Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent is…?

Samenwerken met iemand met dit talent is zeker prettig als het al wat meer gerijpt is. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat iemand niet werkt uit angst voor of weerstand tegen chaos. Maar uit plezier in het creëren van de nodige orde en structuur. En nog sterker is: een orde en structuur die gericht is om excellente resultaten mogelijk te maken. Je kunt het talent ook overdrijven en in de valkuil terecht komen. De wereld van veldslagen in de tijd van Napoleon geeft voor mij dit vervreemdende beeld. Soldaten die elkaar in een oorlog waar chaos heerst, keurig rij na rij, afmaken. En de goede kant: discipline staat aan de basis van al die professionals die moeten kunnen functioneren in chaos, zoals medewerkers van de politie, brandweer en ambulancedienst.

1267026992

 

 

 

 

Vind je dit talent interessant…? Wil je al jouw talenten leren kennen en ‘verkopen’? Schrijf je dan hier in voor mijn blog. Je krijgt dan direct een korte beschrijving van alle talenten toegestuurd en abonneert je ook op de reeks: Heb jij dit talent?

Ik heb ook een speciaal meer persoonlijk aanbod voor jou….

[email_link

Gratis e-book over jouw talenten

Laat je e-mailadres achter en krijg het gratis e-book over al jouw 34 talenten. En regelmatig een nieuwsbrief over Talent als kracht.

Dank je wel. Je e-book komt er aan.

Pin It on Pinterest

Share This