Zelfmarketing is essentieel voor iedere ZZP-er en voor alle mensen die op zoek zijn naar een volgende baan of opdracht. Door te voldoen aan de eisen, kwalificeer je je mogelijk voor een kennismakingsgesprek. Maar je bent vast niet de enige. Weet jij de beslisser in het hart te raken als je de vraag krijgt: Waarom zouden wij voor jou moeten kiezen? Veel professionals vinden die vraag lastig te beantwoorden. Omdat ze zich ook niet bewust zijn van hun specifieke talenten. Talentalskracht wil jou inspireren met deze serie blogs over talenten en wat je daarmee kunt.

Hoe onderscheidt iemand zich met het talent: Command/ Sturingskracht?

Heb ik dat talent?

Als je het zeker wilt weten, informeer dan vandaag nog naar onze nieuwe dienst:  Persoonlijke Power Pitch. De kans dat je dit talent hebt is overigens het kleinst van alle 34 talenten en gelukkig maar. Want als iedereen voortdurend de leiding zou willen nemen, wie zou er dan nog over zijn om te c18277bddf17b9759afd7da6f38d3283_400x400leiden? Bijna 1 op de 20 mensen heeft dit talent in zijn top 5. Omdat het weinig voorkomt is het ook niet zo’n populair thema. Onbekend maakt onbemind. En dat is jammer, wat het is zeer waardevol.

Een paar aanwijzingen dat jij dit talent hebt:

  • Als niemand de leiding heeft en passiviteit de boventoon voert in een groep, dan pak jij de leiding zelf.
  • Als kind al merkte je dat veel kinderen jou van nature volgden als je iets leuks ging doen.
  • Juist als het erop aankomt en veel mensen “wegduiken” sta jij op, neem je de noodzakelijke beslissingen en controleer jij de situatie.

Iemand met Command past niet in het typisch Hollandse poldermodel. Met zijn of haar directheid en beslissingsvaardigheid (door Gallup prachtig aangeduid als ‘emotional clarity’) is er geen tijd voor al dat praten. In (zeer) uitdagende situaties en conflicten pak jij de leiding en wie jou duwt kan een stevige duw terugverwachten. Of het nou mentaal of fysiek is. Je voelt je het best op je gemak in de bestuurdersstoel van de auto. Want in die stoel kun je namelijk zelf bepalen waarheen en hoe hard.

Waar moet ik voor oppassen?

Wie Command als talent heeft, heeft charisma. Het komt vaak voor samen met het talent Strategic (denken in what-if? – scenario’s) en WOO (snel scannen wie al aan onze kant staan). Command lijkt op het eerste gezicht erg op het talent Self-Assurance. Dat talent is echter meer op jezelf gericht. Je hebt dan een helder kompas om jouw eigen leven te sturen. Vergeleken daarbij is Command echt een talent waarbij het overwicht wordt ingezet om anderen te beïnvloeden en dat gaat niet altijd zachtzinnig. Weerstand werkt als een rode lap op een stier. Als je dit talent overdrijft, handelt het als een overspannen dictator. En de behoefte aan dictators op wereldschaal is niet vreselijk hoog.

Een gouden tip voor het ontwikkelen van dit talent is…?

Command is een talent dat als je het inzet, niet verborgen blijft. De ruwe nog ongetrainde variant zet zonder aarzeling de spreekwoordelijke atoombom in, terwijl de meer volwassen vorm van Command, liever een kleine lasergestuurde raket zeer gericht inzet. Het devies: ‘choose your battles’, past ook goed bij dit talent. De machtsstrijd aangaan met degene die op dat moment de macht heeft, komt met name in de ruwe vorm regelmatig voor. Van reactief naar proactief en van gericht op het strelen van het eigen ego naar het nastreven van een gezamenlijk belang, zouden andere belangrijke ontwikkellijnen kunnen zijn.

Vind je dit interessant…?

Wil je al jouw talenten leren kennen en ‘verkopen’? Schrijf je dan hier in voor mijn blog. Je krijgt dan direct een korte beschrijving van alle talenten toegestuurd en abonneert je ook op de reeks: Heb jij dit talent?

Ik heb ook een speciaal meer persoonlijk aanbod voor jou….

 

Ken je iemand met dit talent en wil je hem of haar hierop wijzen of misschien zelfs complimenteren? Mail deze blog dan aan hem of haar door Ken je iemand met dit talent en wil je hem of haar hierop wijzen of misschien zelfs complimenteren? Mail deze blog dan aan hem of haar door

Gratis e-book over jouw talenten

Laat je e-mailadres achter en krijg het gratis e-book over al jouw 34 talenten. En regelmatig een nieuwsbrief over Talent als kracht.

Dank je wel. Je e-book komt er aan.

Pin It on Pinterest

Share This